Allmän information

Din bostad är byggd efter konceptet BoKlok som är ett samarbete mellan Skanska och IKEA. I det här dokumentet hittar du allmän information kring ditt boende. Vi har valt att lägga informationen i bokstavsordning så att det ska underlätta för dig att hitta.

Eftersom du bor i en bostadsrättsförening äger du en andel i föreningen som i sin tur äger fastigheten och byggnaderna. Du kan därför inte helt fritt göra vad du vill med bostaden utan du måste följa reglerna som fastställts av bostadsrättsföreningen.

Allmän info om din bostad

Badkar

Önskar ni installera badkar? På grund av bärighet rekommenderar vi storlek på badkar till max 160x70cm, och/eller 180 liter.

Badrum

I badrum är det fuktsäkra tätskiktet plastmatta på golv, och på väggarna finns det fuktsäkra tätskiktet bakom kakel. Tänk på att om ni monterar utrustning som förankras i vägg eller golv, exempelvis duschvägg, ska det utföras fackmannamässigt. Observera att de hantverkarna som utför arbetet behöver lämna garanti på detta, då åtgärderna som utförs av annan hantverkare eller er själva inte omfattas av BoKloks garanti. Vi rekommenderar att limma. Om skada skulle uppstå kan ert försäkringsbolag i annat fall avvisa ersättning.

Önskar ni installera badkar? På grund av bärighet rekommenderar vi storlek på badkar till max 160x70cm, och/eller 180 liter.

Brandvarnare

De flesta bränder med dödlig utgång inträffar i hemmet. Det spelar ingen roll vilket material huset är byggt av. Det är inte väggar, golv och tak som brinner - det är inredningen. Giftig gas utvecklas när möbler, gardiner och annan inredning brinner. Bostaden är utrustad med minst en brandvarnare, som du bör kontrollera regelbundet. Ett tips är att byta batteri varje gång du tar fram juldekorationerna.

Se även:

Det luktar illa i bostad

Kontrollera att vattenlås och golvbrunn är rengjorda. Om det ändå luktar illa kontrollera att det inte är uttorkat. När golvbrunnen inte används i externa förråd kan det torka och lukta illa. Häll vatten i brunnen för att ”fylla vattenlåset”.

Lukten kan även bero på att filtret i luftbehandlingsaggregatet behöver bytas.

Eget förråd

Till varje bostad finns ett oisolerat kallförråd på gården. Ett kallförråd lämpar sig inte till förvaring av fukt- eller frostkänsliga saker som till exempel textilier eller vätskor. Det är inte heller lämpligt att placera exempelvis kartonger direkt på betonggolvet. Tänk på att inte heller förvara stöldbegärlig egendom eller brandfarligt gods i förrådet.

El

Varje bostad har ett eget abonnemang med elmätare för sin hushållsel. Hushållselen betalar du själv direkt till elbolaget. I BoKlok Växtriket är det Vattenfall som är nätägare.

Fastighetsskötsel

Det finns ingen särskild förvaltare som sköter ytorna kring husen, de gemensamma utrymmena som förråd och undercentraler. All städning och underhåll sköts av er som bor i föreningens hus.

I er förening finns en upphandlad tjänst för snöskottning/halkbekämpning, på områdets vägar. När våren kommer sopas sanden upp som lagts ut under vintern. Loftgångar och trappor måste ni som bor i huset själva hålla rena och halkbekämpa.

I föreningen finns också en upphandlad tjänst för markskötesel av gemensamma grönytor under sommarhalvåret, där klippning av gräsytor bland annat ingår. Det är dock upp till varje boende att sköta sin egen upplåten mark och tillhörande buskage till de lägenheter det berör.

Föreningens hus

Ni som är medlemmar i bostadsrättsföreningen har genom föreningsstyrelsen gemensamt ansvar för föreningens hus och markanläggningar. Du får inte sätta upp avskärmningar som staket, balkonginglasning, markiser, installera paraboler, bubbelbadkar, bygga altan eller annat innan föreningens styrelse har beslutat om detta. Mer information om vad som gäller om du vill göra någon förändring i eller i anslutning till din bostad finner du i föreningens ordningsregler. Du måste också få styrelsens godkännande om du vill hyra ut bostaden i andra hand.

För yttre underhåll av föreningens hus och anläggningar avsätter föreningen via månadsavgiften ett belopp till en underhållsfond. Utförligare information finns i stadgarna för föreningen och i den ekonomiska planen. Läs också mer i broschyren ”Att bo i bostadsrätt”.

Gemensamma utrymmen

Gården räknas som gemensam och sköts av er boende tillsammans. I områdets undercentral finns förutom värmeväxlare och el-central även inkommande fiber för mediauppkopplingen, dessa hanteras endast av styrelsen och upphandlad fackman. I området finns även ett sopkärlsskåp och tömning sker via SRV. Hushållen ansvarar för sortering av avfall sker korrekt. Alla är ansvariga för att hjälpa till med skötseln av de gemensamma ytorna.

Grannsämja

Här följer några tips som är hämtade från ordnings- och trivselreglerna, för att inte sätta grannsämjan på prov i onödan:

▪ Tänk på att inte spela musik, lyssna på radio eller se på teve med hög volym sent på kvällarna. Köp hellre ett par bra hörlurar.

▪ Förvarna gärna grannarna om du tänker ha fest.

▪ Skaka inte mattor eller sängkläder från balkongen.

▪ Har du husdjur: Tänk på att många människor är allergiker.

▪ Mata inte fåglar från din balkong. Det skräpar ner och drar till sig möss och råttor.

Visa hänsyn. Tala gärna med din granne om han eller hon skulle glömma bort sig - de flesta uppskattar en vänlig påminnelse.

Inomhustemperatur

Alla upplever temperatur på olika sätt. Vissa fryser och en del tycker att det är för varmt. Vi har som mål att inomhustemperaturen ska hålla ca 20-21°C enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Du mäter temperaturen 1 meter från yttervägg och på 1 meters höjd från golvet. Tänk på att soffor och hyllor tätt intill elementet och tjocka gardiner som hänger framför termostaten kan påverka värmespridningen i rummen negativt.

Loftgångar och trappor

Tänk på att loftgångarna fungerar som utrymningsvägar vid till exempel brand. Här ska de boende snabbt kunna ta sig ut och räddningspersonal snabbt kunna ta sig in. Ställ därför aldrig saker i loftgångarna. Regeln är till för allas säkerhet. Trappor, loftgångar och entrédäck måste hållas rena från snö för att inte bli hala på vintern. Trappor och loftgångar behöver sandas vid risk för halka.

Månadsavgift

I månadsavgiften ingår vatten, värme, sophämtning och grundutbud TV/internet via Telenor. Månadsavgiften betalas i förskott enligt den avi som föreningens ekonomiska förvaltare skickar ut. Kontakta förvaltaren om ni önskar betala via autogiro eller e-faktura.

Se även:

Nycklar

Dina lås ingår i ett godkänt låssystem. Bostadsnyckeln passar till din ytterdörr, altandörr (bottenvåning) och fastighetsförråden.

Då ditt låssystem är skyddat mot nyckelkopiering måste man ha ett godkännande för att kunna beställa extra nycklar. Det får du genom att kontakta nyckelansvarig i styrelsen. Du kan sedan hämta ut din nyckel hos låssmed och betalar för din nyckel.

Parkering

Det finns en parkeringsplats till varje bostad. Utöver det finns fyra parkeringsplatser för besökare och fyra handikapparkeringar. Det finns även ytterligare fem parkeringsplatser som delas med grannföreningen Brf BoKlok Solsidan. Dessa ingår i gemensamhetsanläggningen som även Strömshillvägen är en del av. I den mån det finns platser över kan dessa hyras av den som önskar ytterligare en plats, vid stor efterfrågan kan en kölista förekomma. Vänligen respektera parkeringsreglerna som gäller och låt endast gäster parkera på gästparkeringarna.

Serviceläge

Om du inte har möjlighet att vara hemma i din bostad och ta emot hantverkare eller annan service så kan du ställa låscylindern i ett "Serviceläge". Då kan dörren öppnas med "Servicenyckel" och arbete/åtgärd kan utföras på arbetstid.

Skadedjur och ohyra

Anmäl omedelbart till föreningens styrelse om du upptäcker skadedjur eller ohyra i din bostad. Det ingår skadedjursskydd i fastighetsförsäkringen.

Se även:

Skötsel och underhåll

Du ansvarar för din bostad från den dag du flyttar in till den dag du flyttar ut. Du står själv för de kostnader som uppstår för skötsel och underhåll inom bostaden samt för ev. upplåten mark. De flesta ytskikten i bostaden är lättskötta.

Sophämtning

Sopkärlsskåpen är en del av föreningens gemensamma utrymmen och det är allas ansvar att hålla rent och snyggt runt dem – dels för att hålla skadedjur borta men också för att visa varandra hänsyn. I kärlsskåpen finns kärl för två fraktioner (sopor), hushållsavfall och matavfall. Övriga fraktioner (sopor), exempelvis glas, kartong, metall eller större emballage får ni boende köra bort själva till kommunens återvinningsstation.

Soporna hämtas enligt fastställt schema. Man får inte ställa sopor bredvid sopkärlen. Om detta sker kommer det innebära extra kostnader för dig.

Tappvatten

Du kan stänga av tappvattnet för bad, WC, dusch och kök med avstängningsventilerna i schakt bakom inspektionsluckan i badrummet.

Vattenkranarna i kök och badrum är utrustade med vatten- och energisparfunktioner. Komfortläget på vattenflöde och temperaturer är anpassat för det dagliga användandet. Genom att lyfta spaken till högsta läget eller fullt ut till vänster finns ett bonusflöde och bonustemperatur tillgängligt. När spaken släpps fjädrar den automatiskt tillbaka till komfortläget.

Tittöga/brytbleck och dörr

Tänk på att ytterdörren ägs av föreningen och ni får därför inte utföra några installationer på ytterdörren utan föreningens godkännande. Även garantier på dörren och dess funktion påverkas av dessa åtgärder.

TV, telefon och internet

Bostadsrättsföreningen har tecknat ett avtal med medialevarantören Telenor för grundutbud med TV och internet. Kontakta dem direkt om du vill köpa till fler tjänster, ex fler Tv-kanaler eller snabbare internet.

Se även:

Vatten på golv framför kylskåp

Kontrollera att kondensvattenhålet i kylskåpet är rengjort.

Vattenavrinning balkong/loftgång

Tänk på att balkonger och loftgångar på ovanvåningen inte är att betrakta som tak till underliggande altaner/loftgångar. De släpper igenom regnvatten ner till ytan nedanför. Det kan även förekomma att vatten droppar ner på räcket på underliggande altan.

Ventilationssystemet

Ventilationssystemet kräver noggrann skötsel för att fungera som det ska. Du måste byta eller rengöra filtret regelbundet och rengöra ventilerna. Ventilerna kan du rengöra med fuktad trasa eller papper. Du kan också ta ned dem och diska dem med miljömärkt diskmedel och ljummet vatten. Det är dock viktigt att du inte råkar ändra inställningarna på ventilerna. Skulle det hända måste en expert kallas in för en ny injustering, vilket blir en kostnad för boende. Filter beställs hos lämplig återförsäljare när ventilationsaggregatet varnar för att det är dags att byta filter, och byts ut av boende.

Ventilationsaggregatet som även innehåller ett elektriskt komfortvärmebatteri går på hushållselen. Eftersom denna funktion endast finns till för att förhindra isbildning i ventilationsaggregatet vid kall väderlek, så bör den vara avstängd för att undvika ökade elkostnader.

Se även:

Vindslucka/taklucka

Vinden nås via fasadstege och utvändig taklucka. Utrymmet är att betrakta som föreningens utrymme.

Värme/varmvatten

Bostadsrättsföreningens hus är anslutna till Vattenfall som försörjer bergvärmepumpen med el. I undercentralen/installationsutrymme finns bergvärmepumpen som förser varje bostad med värme och varmvatten.